ЗАБЕЛЕЖИТЕЛНОСТИ

Барселона е град, който може да предложи много атракции на своите посетители. Градът се гордее с архитектурните си богатства, оставени от модернистите, както и с богатите музеи на двама от великите майстори на четката Пабло Пикасо и Хуан Миро (на каталунски – Жуан). В Барселона чувате предимно каталунска реч, когато не сте заобиколени от туристи и чужденци, които обитават града. Той е горда столица на областта Каталуня и освен, че надписите в града са първо на каталунски, а после на испански, всичко от културата на каталунците, което може да ги отличи от останалата част на страната, е изкарано на преден план.

Вечер, улиците на града се пълнят с хора, които се разхождат до късните часове на нощта. Навсякъде има много барове, клубове и ресторанти.
Красиво е по всяко време на годината, като в топлите дни всички са на плажа.

Някои от най – атрактивните забележителности в града са:

 • Саграда Фамилия (Sagrada Familia, в превод “Светото Семейство”) – Проектиран от Антонио Гауди.
 • Саграда Фамилия

 • Пристанището на Барселона (Port Vell), Аквариумът.
  В този район се намират паметникът на Колумб, Аквариумът, IMAX кино, въжената линия между кулите Сан Себастия и Мирамар, Олимпийското пристанище, хотел Артс. Тук е и рибарският квартал Барселонета, където може да се хапнат вкусни морски деликатеси.
  В пристанището акустират стотици яхти и кораби, от последен писък на техниката , до стари реконструирани галери. Разходката с корабче дава интересен поглед към града от морето.
 • Пристанището на Барселона

 • Паркът Гюел – Проектиран е от Гауди между 1900 и 1914 г.
  Въплъщава идеята му за “град-градина”, в който да избяга от индустриалния град и да се върне към природата. Красивите мозайки, оригиналните анатомични пейки, павилионите са приказни.
 • Паркът Гюел

 • Стадионът Ноу Камп и музеят на ФК Барселона. – Стадионът е много стръмен, като и най-задните седалки имат идеална видимост към терена. В музея са изложени трофеите на ФК Барселона и екипите на известни играчи. В сутерена се намира сувенирния магазин на отбора.
 • Музеят Пикасо на улица 15-19 Carrer de Montcadais.
  Той е посветен изцяло на работата на Пабло Пикасо и е дом на постоянна колекция от повече от три хиляди и шестстотин картини, рисунки, гравюри, керамики, сценични проекти и костюми.
 • Зоологическата градина – Богата на животински видове и разположена на голяма площ, в зоологическата градина може да се изкара един прекрасен ден.
 • Испанското село (Poble Espanol) – Малко село, което представя различните видове автентични къщи от цяла Испания. Това е открит музей от типа на Етъра. Постоянно се провеждат демонстрации на занаяти.
 • Националният музей на изкуствата MNAC и магическите фонтани на Монт Жуик (Montjuic) – Там ще откриете скулптури, платна на Ел Греко, Веласкес, Рубенс, гравюри, фотографии и тн. От входа на музея, който се намира на хълма Монт Жуик, се разкрива красива гледка към града, а вечерното шоу на фонтаните е впечатляващо.
 • магическите фонтани на Монт Жуик

 • Улица Ла Рамблас (Las Ramblas)
  Улица Ла Рамблас
  Ла Рамблас започва близо до Площад Каталуня във квартал пълен с хотели и ресторанти, след което продължава и се извива по цялата дължина на Старата Барселона и свършва, като стигнете до паметника на Христофор Колумб и оживената пристанищна част. По този път можете да видите разнообразната и процъфтяваща търговска местност, да посетите закрит фермерски пазар, построен през 1914 г. и да се полюбувате на сградата на една от най-красивите опери в Европа. Ако искате да се отбиете от Ла Рамблас, по средата може да свиете по Портафериса – ляв завой, ако сте се запътили към пристанището – и сте на много близо до Готическия квартал, Катедралата и някои от най-добрите музеи на града.
  Откъдето и да подходите към Барселона, вие рано или късно ще се озовете на Ла Рамблас. Когато го направите, вземете си поука от намека, който е загатнат в самото име на улицата (la ramblas – разходка) и се разходете, бавно, спокойно и се забавлявайте!

Leave a Comment